Després del Consell dels Infants, l’Ajuntament d’Olot ha celebrat ple extraordinari per a la remodelació del Passeig d’en Blay. El plenari ha aprovat inicialment el projecte de millora del Firal amb els vots de l’equip de govern (PDeCAT-DC i PSC) i d’ERC mentre que OEC s’ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra.

El projecte del Firal és obra de l’equip Xevi Bayona XAA Arquitectura – Bach Arquitectes – Lluís Paumé. Complint amb el calendari previst, els arquitectes van entregar divendres passat el projecte executiu de reurbanització del Firal, amb un pressupost de 4.196.000 euros, i que després de la seva aprovació en el plenari d’aquest matí, ara estarà un mes en exposició pública. El ple de l’Ajuntament d’Olot també ha aprovat l’acord d’imposició de les contribucions especials de millores per les obres de remodelació del Firal, que representen un 9% del cost de l’actuació. A partir d’ara, sobre un termini de 50 dies perquè els veïns i les veïnes del Firal que vulguin puguin presentar-hi al·legacions.

L’alcalde Josep M. Corominas ha agraït en primer lloc “als arquitectes per la bona predisposició que han mantingut en tot moment reunint-se amb tothom i explicant el projecte al qual han anat incorporant una sèrie de millores”. Corominas també ha destacat “el gran projecte de ciutat que suposa el Firal i que esperem que serveixi de revulsiu pel centre d’Olot de la mateixa manera que ho va significar el nou Mercat”.

La remodelació del Firal és el principal projecte d’aquest mandat, que afecta a un dels espais més cèntrics i emblemàtics d’Olot. A principis de l’any passat es va iniciar el procés participatiu del Firal durant el qual es van decidir els aspectes que havien d’incorporar els arquitectes que optessin a fer el projecte. Que tinguessin en compte les activitats que s’hi celebren (des del mercat setmanal, a les Festes del Tura, a la resta d’actes que s’hi porten a terme), que reservessin un espai per a jocs infantils i per a monuments com “La lectura”, que el paviment fos llis, que comptés amb una bona il·luminació i que mantinguessin els arbres… van ser altres aspectes consensuats al llarg del procés.

15 equips d’arquitectes i enginyers van presentar projecte per a la transformació del Passeig d’en Blay. D’aquests, un jurat format per tècnics i càrrecs electes municipals i professionals de prestigi en l’arquitectura i l’enginyeria va seleccionar per unanimitat els 3 projectes finalistes: “101 plàtans” de Forgas Arquitectes, “Teixir, cosir i vestir” de Xevi Bayona XAA Arquitectura – Bach Arquitectes – Lluís Paumé i “Un Tossol i dos Triais” de Birulés Cabré Romans Arquitectes. A la consulta del Firal -que va tenir lloc del 16 al 22 de novembre- 3.766 ciutadans d’Olot (un 12,98% dels 29.175 olotins i olotines que estaven cridats a les urnes) van participar de la votació. “Teixir cosir i vestir” va rebre un 61’50% dels vots de la consulta popular i també va ser el projecte amb una millor valoració tècnica per part del jurat.

Després del mes d’exposició pública, el calendari de les obres de remodelació del Passeig d’en Blay fixa aquests mesos d’estiu com a inici dels treballs. Els primers moviments afectaran la zona propera al Firalet perquè l’activitat pugui continuar durant l’estiu al llarg del passeig: amb les terrasses i les Festes del Tura. Una vegada finalitzi la Festa Major d’Olot, les obres ocuparan el centre del Firal. La previsió és que el nou Firal estigui a punt per a les Festes del Tura del 2018.

Categories: Actualitat

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *